Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

8+1 Μουσεία Μοτοσικλέτας που πρέπει να επισκεφτείς… χθες

Ελλάδα 20:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

8+1 Μουσεία Μοτοσικλέτας που πρέπει να επισκεφτείς… χθες

NEWSMOTO

8+1 Μουσεία Μοτοσικλέτας που πρέπει να επισκεφτείς… χθες

NEWSMOTO

Στο επόμενο ταξίδι σας βάλτε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη σε ένα Μουσείο Μοτοσικλέτας. Θα εκπλαγείτε με αυτά που θα δείτε και θα νιώσετε.

Advertisement
Advertisement

Έχουμε συνηθίσει στις διακοπές μας στο εξωτερικό να επισκεπτόμαστε Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, Πινακοθήκες, Γκαλερί και ότι άλλο μπορεί να διαθέτει η πόλη και η χώρα που ταξιδεύουμε. Κάποιοι μοτοσικλετιστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε πολλά σημεία του κόσμου υπάρχουν Μουσεία Μοτοσικλέτας που έχουν αδιανόητα κομμάτια ιστορίας των δύο τροχών.

Γιατί λοιπόν σε ένα από τα ταξίδια σας να μην αφιερώσετε λίγο χρόνο να επισκεφτείτε θρυλικά Μουσεία και να απολαύσετε την εμπειρία ζωής που προσφέρουν. Πάμε να δούμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά και σημαντικά Μουσεία του κόσμου που συγκεντρώσαμε στο newsmoto και κάποια από αυτά έχουμε επισκεφτεί.

Ελληνικό Μουσείο Μοτοσικλέτας (Αθήνα, Ελλάδα)

Θα ξεκινήσουμε από ένα Μουσείο που μπορεί ο καθένας μας στην Ελλάδα να επισκεφτεί γιατί πολύ απλά βρίσκεται στην Αθήνα. Το Motorcycle Republik είναι ουσιαστικά μια προσωπική συλλογή του κου Παναγιώτη Μαριολόπουλου ο οποίο με το πάθος και το μεράκι του έφτιαξε αυτήν τη ζεστή γωνιά για τους δικυκλιστές.

Advertisement
Advertisement

Στο Motorcycle Republik θα πολύ σπάνια προπολεμικά μοντέλα της BSA, της Brough Superior, της Triumph και πολλών ακόμα. Ο χώρος είναι φιλόξενος και ζεστός και σίγουρα θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη πιο ρομαντική εποχή. Η επίσκεψη γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Triumph Factory Visitor Experience (Χίνκλεϋ, Μ.Βρετανία)

Η Μεγάλη Βρετανία έχει τεράστια παράδοση στις μοτοσικλέτες και τα Μουσεία της είναι πραγματικά αμέτρητα. Ένα που σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε αν βρεθείτε κοντά στην περιοχή του Χίνκλεϋ (στο Λέστερ) είναι το Μουσείο της Triumph Motorcycles.

Το Μουσείο έχει ανακαινιστεί πλήρως και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017. Εκτός από τα θρυλικά μοντέλα της Triumph που βρίσκονται στο χώρο του Μουσείο, με την ξενάγηση Triumph Factory Visitor Experience θα ανακαλύψετε πολλά περισσότερα για την μάρκα (ταινίες, κουλτούρα, αγώνες) και γενικά για τη μοτοσικλέτα. Highlight είναι το διάσημο καφέ 1902 και το τεράστιο κατάστημα με αμέτρητα και σπάνια κομμάτια της Triumph.

National Motorcycle Museum (Κόβεντρι, Μ. Βρετανία)

Advertisement

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, τα Μουσεία Μοτοσικλέτας στη Μεγάλη Βρετανία είναι πολλά και με πλούσια ιστορία. Είναι αδύνατο λοιπόν να παραλείψουμε το National Motorcycle Museum στο Κόβεντρι.

Το Μουσείο λειτούργησε πρώτη φορά το 1984 και θεωρείται το μεγαλύτερο Μουσείο Μοτοσικλέτας στη Μεγάλη Βρετανία. Η συλλογή του ξεπερνάει τις 1.000 μοτοσικλέτες και ιδρυτής ήταν ο Ρόι Ρίτσαρντς. Έχει τους περισσότερους επισκέπτες από κάθε άλλο μουσείο στην Ευρώπη και έχει γίνει διάσημο για τις μοναδικές εκδηλώσεις που διοργανώνει με εκλεκτούς διάσημους καλεσμένους και σπάνια κομμάτια.

BMW Museum (Μόναχο, Γερμανία)

Advertisement

Όταν μπαίνεις στα κεντρικά της BMW στο Μόναχο το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις είναι μια ιστορική μοτοσικλέτα της BMW Motorrad. Οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα περήφανοι για τις μοτοσικλέτες τους και το αποδεικνύουν με το μεγαλοπρεπές Μουσείο τους στο Μόναχο.

Το Μουσείο της BMW είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και περιλαμβάνει εντυπωσιακές και σπάνιες μοτοσικλέτες, σχέδια που δεν έχουν κυκλοφορίσει ποτέ και πρωτότυπες κατασκευές που μόνο εκεί θα δεις.

Όποτε και να επισκεφτείς το Μουσείο της BMW θα συναντήσεις κάποια προσωρινή αφιερωματική έκθεση όπως εκείνη για τα 100 χρόνια της BMW Motorrad με 50 αυθεντικές μοτοσικλέτες. Για εκείνους που επιλέξουν το Βερολίνο, υπάρχει εκεί το νέο BMW Berlin Welt που είναι ουσιαστικά ένα τμήμα του Μουσείου στο Μόναχο.

Ducati Borgo Panigale Experience (Μπολόνια, Ιταλία)

Advertisement

Ένα από τα Μουσεία που περισσότεροι Έλληνες έχουν επισκεφτεί είναι εκείνο της Ducati. Οι Ιταλοί πρόσφατα ανακαίνισαν το Μουσείο τους και δημιούργησαν την Borgo Panigale Experience που βάζει τους επισκέπτες σε μια καταπληκτική εμπειρία γνωριμίας με τη μάρκα.

Το Μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Μπόργκο Πανιγκάλε λίγο έξω από την Μπολόνια, δίπλα στο εργοστάσιο της εταιρείας. Η ξενάγηση περιλαμβάνει εκτός από τα αγωνιστικά ιστορικά μοντέλα της μάρκας και τις μοτοσικλέτες, επίσκεψη στον χώρο συναρμολόγησης του εργοστασίου και στο χώρο ποιοτικού ελέγχου.

Musee de la Moto (Μασαλία, Γαλλία)

Αν ο δρόμος σας φέρνει στη Νότια Γαλλία καλό είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να επισκεφτείτε το Musee de la Moto στη Μασσαλία. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα Μουσεία του κόσμου με δείγματα που ξεκινούν από το 1885!

Εκτός από τις 250 μοναδικές μοτοσικλέτες που προέρχονται κυρίως από τη Γαλλία (Peugeot Motocycles, Solex, Ratier) εκείνο που μαγεύει είναι ο χώρος που έχει στηθεί από στο στολίδι. Το κτίριο είναι ένας παλιός αλευρόμυλος που έχει διακοσμηθεί προσεκτικά με σωστό φωτισμό εμπνευσμένο από το φυσικό περιβάλλον.

Honda Collection Hall (Μοτέγκι, Ιαπωνία)

Όταν μιλάμε για μοτοσικλέτες, φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε τους Ιάπωνες. Η Honda ήταν και παραμένει ο πιο πετυχημένος κατασκευαστής μοτοσικλετών στον κόσμο και δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα από τα πιο σημαντικά Μουσεία στον κόσμο.

Στις εγκαταστάσεις της πίστα Twin Ring Motegi βρίσκεται το Honda Collection Hall. Εκεί, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πάνω από 300 ιστορικές μοτοσικλέτες της μάρκας στους τρεις ορόφους του κτιρίου. Στο χώρο υπάρχουν και άλλα οχήματα της Honda, όπως ιστορικά αυτοκίνητα, αγωνιστικά μοντέλα και εργαλεία.

Harley-Davidson Museum (Μιλγουόκι, ΗΠΑ)

Για εμάς του Έλληνες το να επισκεφτείς το Μιλγουόκι των ΗΠΑ είναι φυσιολογικό καθώς εκεί αγωνίζεται ο Γιάννης Αντετοκούμπο. Αν όμως αποφασίσουμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισκεφτούμε το Μουσείο της Harley-Davidson.

Οι εγκαταστάσεις άνοιξαν το 2008 και η κατασκευή είναι πραγματικά επιβλητική με μέγεθος 5.500 τ.μ. τοποθετημένη στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν. Στους δύο ορόφους του Μουσείου οι επισκέπτες θα δουν από κοντά όλη την κουλτούρα της μοτοσικλέτας στην Αμερική με ιστορικά μοντέλα. Highlight είναι το Wall of Engines που μπορείς να ακούσεις τους κινητήρες της Harley-Davidson.

Barber Vintage Motorsports Museum (Αλαμπάμα, USA)

Αφήσαμε για το τέλος το μεγαλύτερο Μουσείο Μοτοσικλέτας στον κόσμο. Στην Αλαμπάμα της Αμερικής, κοντά στην πίστα Barber Motorsports Park, βρίσκεται το θρυλικό αυτό Μουσείο με περισσότερες από 1.800 μοτοσικλέτες και 200 κατασκευαστές στο εσωτερικό του.

Κάθε χρόνο το Barber Vintage Motorsports Museum υποδέχεται πάνω από 250.000 επισκέπτες και ανά τακτά χρονιά διαστήματα υπάρχουν έκτακτες συλλογές με μοντέλα τόσο σπάνια όσο η Mona Lisa.