Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Benelli x Ortigia: Από τις Συρακούσες ως το Πέζαρο (+video)

Ελλάδα 20:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Benelli x Ortigia: Από τις Συρακούσες ως το Πέζαρο (+video)

NEWSMOTO

Benelli x Ortigia: Από τις Συρακούσες ως το Πέζαρο (+video)

NEWSMOTO

Ανεβαίνουμε στη σέλα του Benelli Leoncino 500 και πάμε να δοκιμάσουμε εκλεκτή ιταλική κουζίνα.

Advertisement
Advertisement

Η ιταλική κουζίνα για μια ακόμα χρονιά ψηφίστηκε ως η καλύτερη στον κόσμο ξεπερνώντας ακόμα και την ελληνική η οποία έμεινε το 2022 στη δεύτερη θέση. Η αλήθεια είναι ότι όλο το μπρίο και η φινέτσα των Ιταλών βγαίνει αναπόφευκτα στα πιάτα τους και το αποτέλεσμα όταν συνδυάζεται με τα μοναδικά μεσογειακά υλικά είναι αξεπέραστο.

Ως λάτρης του φαγητού και της μοτοσικλέτας πάντα πίστευα ότι οι δύο κόσμοι κινούνται παράλληλα καθώς οι γείτονες συνηθίζουν σε ότι κάνουν να βάζουν πάθος και αυθεντικότητα. Με αφορμή λοιπόν το φετινό Dine Athens αποφασίσαμε να επισκεφτούμε ένα αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο με τι άλλο; Μια ιταλική μοτοσικλέτα.

Advertisement
Advertisement

Το εστιατόριο που επιλέξαμε ήταν το Ortigia στην Κηφισιά, μια σχετικά καινούρια trattoria η οποία φέρνει νέα ήθη και έθιμα στη χώρα μας με αυθεντικές συνταγές από την Σικελία. Ο βραβευμένος σεφ Pino Saccheri έχει μεταφέρει στον ζεστό και φιλόξενο χώρο του εστιατορίου -διακοσμημένο από τον Στρατή Λυγνό- όλη την εμπειρία του από τις πόλεις της Νότιας Ιταλίας θέλοντας να αφηγηθεί τη δική του ιστορία στο ελληνικό κοινό μέσα από τα πιάτα του.

Αφού πετύχαμε διάνα με το εστιατόριο, ήρθε η δεύτερη αναζήτηση που ήταν εκείνη της μοτοσικλέτας. Εδώ τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα καθώς οι επιλογές ήταν αρκετές, ωστόσο καταλήξαμε σε έναν γνήσιο εκπρόσωπο της ιταλικής σχολής που ήταν το Benelli Leoncino 500. Το street scrambler με το βαρύ και θρυλικό όνομα σχεδιάστηκε στο Pesaro της Ιταλίας και αποτελεί ένα αυθεντικό δείγμα της μοτοσικλετιστικής κουλτούρας με μοναδική αισθητική και δυναμική προσωπικότητα.

Ορεκτικό

Advertisement

Μετά την απολαυστική οδήγηση του Leoncino προς τα βόρεια της Αθήνα, βρεθήκαμε γρήγορα καθισμένοι σε ένα από τα κεντρικά, ευρύχωρα τραπέζια του Ortigia αναμένοντας ήδη τα πρώτα πιάτα του επιλεγμένου από τον σεφ Saccheri μενού. Τα ορεκτικά περιλάμβαναν Bruschette con Prosciutto Crudo, Carpaccio di Branzino, σαλάτα Di Rucola και πολλά ακόμα,  όλα πολύ προσεγμένα σε εμφάνιση και γεύση.

Καθαρίζοντας το στόμα μας με δύο γερές γουλιές κρασί ξεκινήσαμε να απολαμβάνουμε τα εδέσματα εξερευνώντας γεύσεις των Συρακουσών. Δύο είναι τα στοιχεία που μπορεί να ξεχωρίσει κανείς με την πρώτη μπουκιά. Το πρώτο είναι τα πολύ προσεκτικά επιλεγμένα υλικά που έχει κάνει η ομάδα του σεφ Saccheri τα οποία διασφαλίζουν την αίσθηση φρεσκάδα και απλότητας στα πιάτα. Το δεύτερο είναι οι τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί και παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ιταλική κουζίνα. Μπορεί τα πιάτα να φαίνονται απλά στη δημιουργία τους, αλλά αν δεν υπάρξει η σωστή μεθοδολογία και προσοχή στη λεπτομέρεια δεν θα φτάσει κανείς στο αποτέλεσμα που θέλει.

Advertisement

Περιμένοντας το κυρίως πιάτο δεν μπορούσα παρά να μην συνδυάσω τα πιάτα του Ortigia με το Benelli που με γλυκοκοίταζε έξω από το εστιατόριο. Σίγουρα τα ορεκτικά θα μπορούσαν να παραλληλιστούν με την εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά του Leoncino. Οι Ιταλοί της Benelli έχουν επιλέξει και στην περίπτωση της μοτοσικλέτας τα σωστά υλικά προκειμένου να «χτίσουν» μια διασκεδαστική μοτοσικλέτα.

Το Leoncino είναι εξοπλισμένο με ένα ατσάλινο πλαίσιο χωροδικτύωμα το οποίο συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο πιρούνι 50 χιλ. εμπρός και ένα μονό ρυθμιζόμενο αμορτισέρ πίσω διαγώνια τοποθετημένο. Τα φρένα επίσης είναι ποιοτικά και πολύ ισχυρά με δύο δίσκους 320 χιλ. εμπρός και 4πίστονες δαγκάνες ακτινικά τοποθετημένες. Τα «υλικά» λοιπόν είναι εξαιρετικά, αυτό που έμενε και τελικά το πέτυχαν οι μηχανικοί της Benelli είναι να βάλουν όλη την τεχνική τους για να δημιουργήσουν ένα ομοιογενές, διασκεδαστικό και με έντονο οδηγικό χαρακτήρα Leoncino.

Advertisement

Κυρίως πιάτο

Ήρθε η ώρα του κυρίως και εκεί ο σεφ Sacchiari επέλεξε δύο διαφορετικά πιάτα. Το ένα ήταν το πιάτο αναφοράς του Ortigia που είναι Papardelle del Capo (παπαρδέλες με φιλετάκια κοτόπουλου σε ελαφρύ κάπνισμα στους ζωμούς του, πανσέτα, μανιτάρια και παρμεζάνα) και το ριζότο Milaneze con Ossoboco (με αργομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κότσι, σαφράν και παρμεζάνα).

Δεν χρειάζεται καν να δοκιμάσεις τα δύο πιάτα της Ortigia για να αντιληφθείς τη δύναμη που εκπέμπουν. Και εδώ το οπτικό σκέλος είναι εντυπωσιακό, ιδιαίτερα στις παπαρδέλες οι οποίες σερβίρονται μέσα από ένα σύννεφο καπνού. Δοκιμάζοντας τα πιάτα το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεσαι είναι η αριστεία στο επίπεδο της ισορροπίας των γεύσεων και η απίστευτη ένταση που συνοδεύει κάθε μπουκιά. Όλες οι υφές γαργαλάνε ευχάριστα τον ουρανίσκο και η επίγευση εκφράζει την κάθε λεπτομέρεια στις τεχνικές του σεφ.

Ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο Leoncino αμέσως σκέφτομαι τον κινητήρα και τον τρόπο απόδοσής του. Το πανέμορφο Benelli είναι εξοπλισμένο με έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα 500 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 47,6 ίππους και 46 Nm ροπής. Ο ψεκασμός είναι σύγχρονος και σωστά ρυθμισμένος χαρίζοντας ποιότητα λειτουργίας και οικονομία στο καύσιμο, ενώ το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων αναλαμβάνει να περάσει τη δύναμη ομαλά στον πίσω τροχό.

Η ένταση που έβγαλαν τα πιάτα του Ortigia είναι παρόμοια με την αίσθηση που σου δίνει ο κινητήρας όταν επιταχύνει. Ανεβάζει πρόθυμα στροφές, είναι γεμάτος στις μεσαίες και ομαλός στις χαμηλές στροφές προσφέροντας διασκεδαστική οδήγηση, βελούδινη συμπεριφορά στις χαμηλές ταχύτητες και εξαιρετική σύνδεση με τον δεξί καρπό του αναβάτη. Η… γαρνιτούρα στο πιάτο του κινητήρα του Leoncino είναι ο ήχος του ο οποίος προκαλεί τον αναβάτη, όπως προκαλεί το τραγανό στοιχείο της crispy πανσέτας στο πιάτο του Ιταλού σεφ.

Επιδόρπιο

Με άδειο πλέον το τραπέζι και τη σκέψη σε όλα αυτά που απολαύσαμε στο Ortigia, ήρθε η στιγμή του απολαυστικού επιδορπίου. Εδώ, η επιλογή ήταν κλασική, αυθεντική ιταλική καθώς μπροστά μας έφτασε ένα τιραμισού (μους μαρκαρπόνε, marsala και καφές). Δεν χωράει αμφιβολία ότι το τιραμισού είναι σήμα κατατεθέν της ιταλικής ζαχαροπλαστικής και στην περίπτωση του Ortigia ο σεφ έχει επιλέξει να κρατήσει την γνήσια αυθεντική δομή του γλυκού. Αποθέωση αρωμάτων, υφών και γεύσεων σε μια μόνο κουταλιά αποδεικνύουν ότι το κλασικό παραμένει αξεπέραστο.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το Leoncino το οποίο εμπνέει αυθεντικότητα από όποια πλευρά και αν το κοιτάξεις. Η δομή της μοτοσικλέτας παραπέμπει στις scrambler μοτοσικλέτες της δεκαετίας του 1970 με την Benelli να έχει φροντίσει να προσθέσει τα κατάλληλα… καρυκεύματα για την φέρει στη σύγχρονη εποχή των δύο τροχών. Είναι αδύνατο να μην παρατηρήσεις το χαρακτηριστικό λιοντάρι στο εμπρός φτερό ή τον ιδιαίτερο σχεδιασμό του προβολέα με το DRL, αλλά ταυτόχρονα οι σχεδιαστές από το Pesaro κράτησαν την ένδοξη ταυτότητα της μοτοσικλέτας αναλλοίωτη.

Γευστικά χιλιόμετρα

Το γευστικό ταξίδι είναι πάντα συναρπαστικό, το ίδιο και το μοτοσικλετιστικό ταξίδι. Όταν σε αυτές τις δύο απολαύσεις επεμβαίνει η ιταλική κουλτούρα τότε το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά παρόμοια. Αρμονία, χαρακτήρας, φινέτσα, απλότητα, είναι μερικά από τα στοιχεία που αναδεικνύονται τόσο μέσα από την κουζίνα της Σικελίας, όσο και από το Centro Stile του Pesaro. Η αλληλεπίδραση τελικά του εστιατορίου Ortigia με το Benelli Leoncino ήταν αναπόφευκτη καθώς το ένα συμπλήρωνε το άλλο και μαζί άφηναν μια έκρηξη μπαχαρικών, φρέσκου πορτοκαλιού, τραγανού κακάο, βουτυράτης κολοκύθας να σκάει στον ουρανίσκο και το μυαλό σου.

Δείτε το βίντεο Benelli x Ortigia

Το εστιατόριο Ortigia θα το βρείτε Εχίνου 1, & Ελαιών Κηφισιά.

Όλα τα στοιχεία για το Benelli Leoncino 500 ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποκλειστικό: Πρώτη επαφή με το Benelli RCX 185 στην Ελλάδα
Δοκιμή: Benelli Leoncino 500
Με νέο fun bike υποδέχεται το 2023 η Benelli