Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Μπαίνει στα ηλεκτρικά motocross η Suzuki;

Ελλάδα 13:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μπαίνει στα ηλεκτρικά motocross η Suzuki;

NEWSMOTO

Μπαίνει στα ηλεκτρικά motocross η Suzuki;

NEWSMOTO

Η Suzuki προχωράει στην κατασκευή μιας ηλεκτρικής motocross με την οποία θα μπει στο FIM E-Xplorer.

Advertisement
Advertisement

Το 2024 είναι η πρώτη χρονιά που πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Κύπελλο FIM E-Xplorer. Πρόκειται για ένα πρωτάθλημα με ηλεκτρικές μοτοσικλέτες motocross και enduro στα πρότυπα του αντίστοιχου E-Xtreme της FIA με πρωτότυπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αρχικά, πολλοί δεν πήραν σοβαρά το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, ωστόσο μόλις είδαν ότι κάποια μεγάλα εργοστάσιο το έχουν δει ζεστά, άρχισαν να ασχολούνται εντατικά με το E-Xplorer. Στο συγκεκριμένο θεσμό έχει μπει με εργοστασιακή συμμετοχή η Honda με το CR Proto Electric, ενώ συμμετέχει δυναμικά και η Stark Future με το πανίσχυρο Varg.

Βλέποντας πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα ηλεκτρικών motocross και γενικά για αυτή τη μορφή χωμάτινων μοτοσικλετών πολλές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται πιο θερμά με το ζήτημα. Η Yamaha για παράδειγμα έχει ήδη ετοιμάσει το δικό της χωμάτινο MX (TY-E), ενώ τώρα η Suzuki φαίνεται πως οδεύει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με σχέδια που διέρρευσαν από την Ιαπωνία, η Suzuki ετοιμάζει μια ηλεκτρική motocross μοτοσικλέτα. Δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για τη μοτοσικλέτα όπως η μπαταρία ή ο ηλεκτροκινητήρας αλλά μπορούμε να δούμε καθαρά το σύστημα μετάδοσης της κίνησης.

Το πρωτεύον γρανάζι βρίσκεται περίπου στο ίδιο σημείο με το αντίστοιχο του βενζινοκίνητου RM-Z, ωστόσο έχει έναν μηχανισμό ο οποίος μάλλον παίζει το ρόλο του «κιβωτίου ταχυτήτων» μεταβάλλοντας τον τρόπο που περνάει η δύναμη στον πίσω τροχό. Το ψαλίδι και το πλαίσιο είναι ίδιο με εκείνα του RM-Z, κάτι που σημαίνει ότι το μέγεθος του συστήματος θα είναι μικρό.

Οι ηλεκτρικές μοτοσικλέτες στο motocross φαίνεται να κερδίζουν γρήγορα έδαφος. Μάλιστα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MXGP έχει ανακοινώσει ότι θα φέρει το 2025 μια κατηγορία MXEP με ηλεκτρικά πρωτότυπα. Η Honda με το CR Proto, η Yamaha με το TY-E και τώρα η Suzuki με το RM-E θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στις χωμάτινες πίστες.