Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Ducati Multistrada V4S: Οδοιπορικό στους Δρόμους του Κρασιού (+video)

Ελλάδα 23:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ducati Multistrada V4S: Οδοιπορικό στους Δρόμους του Κρασιού (+video)

NEWSMOTO

Ducati Multistrada V4S: Οδοιπορικό στους Δρόμους του Κρασιού (+video)

NEWSMOTO

Ακολουθούμε της διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού της Πελοποννήσου με την επιβλητική Ducati Multistrada V4S.

Advertisement
Advertisement

Ήταν Μάρτιος του μακρινού 2008 όταν η τύχη και η… πίεση των φίλων με έφεραν μπροστά στην πόρτα ενός οινοποιείου σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Φλώρινας, κοντά στο Αμύνταιο. Εκεί ήταν η πρώτη φορά που πέρασα το κατώφλι του μαγικού κόσμου της δημιουργίας του κρασιού και από τότε για κάποιον λόγο που ακόμα και σήμερα δεν έχω εξηγήσει, κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα οινοποιείο νιώθω ένα περίεργο δέος.

Θα σας φανεί περίεργο, αλλά δεν πίνω κρασί και γενικά πίνω ελάχιστο αλκοόλ, ωστόσο τα συναισθήματα που αναδύονται από ένα οινοποιείο είναι τόσο ισχυρά που με κάνουν πάντα να επιστρέφω. Ίσως είναι η μυστικιστική, σχεδόν μασονική ατμόσφαιρα των κελαριών ή τα απίστευτα αρώματα οξιάς, μούστου και λουλουδιών που γεμίζουν τα ρουθούνια να με μαγνητίζουν.

Advertisement
Advertisement

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που επισκέπτομαι ένα οινοποιείο ανακαλύπτω και κάτι καινούριο, ένα νέο συναίσθημα ή έναν νέο τρόπο παραγωγής κάτι που βρίσκω συναρπαστικό.

Η ερωτική σχέση με τα οινοποιεία με έχει φέρει στους αμπελώνες των περισσοτέρων κτημάτων της Μακεδονίας, της Κεντρική Ελλάδος και της Πελοποννήσου, ενώ η χάρη μου έχει φτάσει μέχρι τη Γαλλία και την Πορτογαλία, στα φημισμένα Chateau Eugenie και Fonseca Porto.

Η διαδρομή

Η σκέψη να κάνω τους Δρόμους του Κρασιού με μοτοσικλέτα τριγύριζε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια και ανέκαθεν ήθελα να το επιχειρήσω. Στην Ελλάδα έχουμε δύο βασικές επιλογές στους Δρόμους του Κρασιού, η μία είναι στη Μακεδονία και η δεύτερη στην Πελοπόννησο.

Advertisement

Για αρχή (θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος) επιλέξαμε να κάνουμε την πιο… βατή επιλογή της Πελοποννήσου με κεντρικό προορισμό τη φημισμένη Νεμέα και την ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.

Advertisement

Η διαδρομή λοιπόν ξεκίναγε από τον Άγιο Βασίλειο με πέρασμα από τα οινοποιεία Μπούμπα και Μανωλάκη. Στη συνέχεια η κατεύθυνση ήταν προς τις Αρχαίες Κλεωνές στα οινοποιεία Λαφαζάνη και Λαυκιώτη και έπειτα κατεύθυνσης προς Αρχαία Νεμέα για το Κτήμα Παλυβού.

Η πρώτη στάση και επίσκεψη έγινε στο Κτήμα Μπαϊρακτάρη και έπειτα μέσω των Καραμήτσου και Λαντίδη, πορεία προς Μαλαντρένι στον Αμπελώνα Κεχαγιά, στο οινοποιείο Φράγκος και τελικός προορισμός με ξενάγηση το Κτήμα Σκούρα. Τα συνολικά χιλιόμετρα όλης της βόλτας από Αθήνα και επιστροφή ήταν 301, ενώ η απόσταση του Δρόμου του Κρασιού που επιλέξαμε ήταν 51 χιλιόμετρα από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο οινοποιείο.

Η μοτοσικλέτα

Advertisement

Για να απολαύσεις μια βόλτα με τόσο έντονο συναισθηματικό προφίλ θα πρέπει να έχεις στα χέρια σου και μια μοτοσικλέτα με έντονο χαρακτήρα και να σου αφήνει δυνατό συναισθηματικό αποτύπωμα όταν την οδηγείς. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιδανική η επιλογή της Ducati Multistrada V4S, της πολυτάλαντης ιταλίδας η οποία έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη στη δημοφιλέστατη κατηγορία των μεγάλων adventure μοτοσικλετών.

Εν τάχει θα αναφέρουμε ότι ο κινητήρας της Multistrada V4S είναι τετρακύλινδρος V4 1.158 κ.εκ. με απόδοση 170 ίππων και 125 Nm ροπής. Συνοδεύεται από ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, ενώ είναι εξοπλισμένη και με σύστημα ραντάρ που παρέχει Adaptive Cruise Control και προειδοποίηση τυφλού σημείου (Blind Spot Detection).

Οι αναρτήσεις είναι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες και άκρως ποιοτικές, τα φρένα έχει αναλάβει η Brembo, ενώ το αλουμινένιο monocoque πλαίσιο φροντίζει να συνδυάζει με τον απόλυτο τρόπο την άνεση, τη σταθερότητα και την εξαιρετική συμπεριφορά στις στροφές.

Συνολικά, η Ducati Multistrada V4S είναι ένα κόσμημα και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι απολαμβάνει την κορυφή στις πωλήσεις ανάμεσα στην γκάμα της Ducati, αλλά έχει χτυπήσει στα ίσια και παραδοσιακούς «παίχτες» της κατηγορίας.

Οδήγηση στους Δρόμους του Κρασιού

Η Multistrada V4S φρόντισε τα πρώτα 110 χιλιόμετρα, μέχρι την εκκίνηση της διαδρομής Δρόμοι του Κρασιού που είχαμε επιλέξει, να μας φέρει ξεκούραστους και ατσαλάκωτους στον προορισμό μας. Η μοτοσικλέτα «κατάπιε» τον αυτοκινητόδρομο για… πρωινό και το Μαρούσι-Άγιος Βασίλειος έγινε πιο εύκολη υπόθεση ακόμα και από το πιο άνετο SUV.

Το πολύ ωραίο στους Δρόμους του Κρασιού είναι ότι οι διαδρομές είναι συνήθως σε επαρχιακούς δρόμους πεδινούς ή ημι-ορεινούς, κάτι που σημαίνει ότι απολαμβάνεις την οδήγηση και τη φύση.

Μέχρι την πρώτη μας στάση στο Κτήμα Μπαϊρακτάρη ο δρόμος ήταν γεμάτος στροφές με μέτριας ποιότητας άσφαλτο. Κανένα πρόβλημα αφού ρυθμίζεις την ανάρτηση ηλεκτρονικά και αμέσως η μοτοσικλέτα αλλάζει χαρακτήρα και έρχεται στα μέτρα του αναβάτη.

Ο ρυθμός είναι εκδρομικός και η Ducati «σερφάρει» από στροφή σε στροφή σαν να βρίσκεται πάνω σε μαγικό χαλί. Απίθανη ποιότητα κύλισης, εμπιστοσύνη και άνεση είναι τα βασικά της χαρακτηριστικά. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τον δρόμο η μοτοσικλέτα έχει την ποιότητα να συγχωρήσει κάθε λάθος και να διορθώσει την γραμμή ακόμα και μέσα στην καρδιά της στροφής.

Στο κελάρι…

Η αλήθεια είναι ότι δεν χορταίνεις να οδηγείς την Ducati, ωστόσο οι Δρόμοι του Κρασιού περιλαμβάνουν και επίσκεψη σε οινοποιεία. Από την αδρεναλίνη λοιπόν της οδήγησης της Multistrada V4S περάσαμε την πόρτα της ηρεμίας του Κτήματος Μπαϊρακτάρη. Εκεί, οι φιλόξενοι άνθρωποι του οινοποιείου μας υποδέχτηκαν με θέρμη και μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις.

Ένα από τα πράγματα που ξεχωρίσαμε στο Κτήμα Μπαϊρακτάρη είναι το πάθος των ανθρώπων για το κρασί και τη δημιουργία του. Εκτός από το όμορφο κελάρι με τα βαρέλια και τα αμέτρητα μπουκάλια, ενημερωθήκαμε για την ειδική ωρίμανση του κρασιού μέσα σε πήλινα πιθάρια, όπως γινόταν στα αρχαία χρόνια. Αργότερα, μεταβήκαμε και στο ίδιο το αμπέλι το οποίο αγγίξαμε και μάθαμε την απαιτητική δουλειά συντήρησης και συλλογής του σταφυλιού.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι όταν αποφασίσεις να επισκεφτείς ένα οινοποιείο και ξέρεις ότι θα οδηγήσεις φυσικά δεν δοκιμάζεις ή πίνεις κρασί. Όπως κάναμε και εμείς, μπορείς να φορτώσεις στην τσάντα σου δύο μπουκάλια από την καλύτερη ποικιλία του οινοποιείου και να τα πας στο σπίτι σου προκειμένου να τα απολαύσεις εκεί με την παρέα σου. Άλλωστε, αυτό που μετράει τελικά στην επίσκεψη ενός οινοποιείου είναι η ατμόσφαιρα και η γνώση και σε δεύτερη φάση η οινογνωσία.

Αφήνοντας πίσω μας το Κτήμα Μπαϊρακτάρη, ανεβάσαμε λίγο ρυθμό διότι μας περίμεναν για ξενάγηση στο Domaine Skouras. Το Κτήμα Σκούρα είναι από τα πιο εξελιγμένα και διάσημα της ευρύτερης περιοχής έχοντας ακολουθήσει τα βήματα των προηγμένων Μακεδόνων οινοποιών. Ο χώρος της εισόδου είναι προσεγμένος, ποιοτικός με σύγχρονες πινελιές κάτι που ο επισκέπτης σίγουρα θα εκτιμήσει.

Μας καλωσόρισε θερμά ο Δημήτρης Σκούρας ο οποίος μάλιστα δεν έκρυψε την αγάπη του για τις μοτοσικλέτες και βρήκαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το κοινό μας πάθος. Η συνέχεια ωστόσο ήταν συναρπαστική καθώς ξεκίνησε η ξενάγηση στα κελάρια και τη γραμμή παραγωγής του οινοποιείου.

Το κατέβασμα στα υπόγεια κελάρια προκαλεί δέος. Τα φώτα χαμηλώνουν, η δροσιά σου προκαλεί ανατριχίλα και οι πολύπλοκες μυρωδιές εισέρχονται στα ρουθούνια σου αβίαστα.

Όλα τα βαρέλια είναι συμμετρικά τοποθετημένα και στο βάθος υπάρχουν δύο «κρυφοί χώροι» με τα διαμάντια του οινοποιείου – τις παλαιωμένες και σπάνιες ετικέτες. Και στο Domaine Skouras συναντάμε την τεχνική ωρίμανσης μέσα σε πήλινα δοχεία και μάλιστα οι άνθρωποι του οινοποιείου ανάφεραν ότι ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή κρασιά που ζητούν σε Ελλάδα, Αμερική και Ευρώπη. Μαγικό το Κτήμα Σκούρα, πρέπει να μπει στη λίστα must visit σας.

Ώριμος καρπός

Όλες οι αισθήσεις βρίσκονται σε εγρήγορση όταν είσαι μέσα στο κελάρι, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν οδηγείς τη μοτοσικλέτα σου. Τελικά οι Δρόμοι του Κρασιού έχουν περισσότερα κοινά με τη μοτοσικλέτα από ότι φανταζόμουν. Έχουν τον ίδιο μυστικιστικό τρόπο να σου δημιουργούν συναισθήματα που δύσκολα μπορείς να εξηγήσεις και ακόμα πιο δύσκολα να περιγράψεις.

Το μόνο που έχεις να κάνεις και στις δύο περιπτώσεις είναι να αφήσεις όλες σου τις αισθήσεις ελεύθερες να απολαύσουν εκείνο το αρχέγονο μείγμα πνευματικής και σωματικής αδρεναλίνης.

Όλα τα στοιχεία για την Ducati Multistrada ΕΔΩ.

Ευχαριστούμε το Κτήμα Σκούρα και το Κτήμα Μπαϊρακτάρη για τη φιλοξενία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αέρας πολυτέλειας στο Ducati Monster
Ducati We Ride As One: Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο
Ποια αξεσουάρ συνοδεύουν τη νέα Ducati Diavel V4 (+video)