Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Ποια στοιχεία βάζουν πάλι τη νέα Triumph Tiger 900 σε θέση ισχύος;

Ελλάδα 23:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ποια στοιχεία βάζουν πάλι τη νέα Triumph Tiger 900 σε θέση ισχύος;

NEWSMOTO

Ποια στοιχεία βάζουν πάλι τη νέα Triumph Tiger 900 σε θέση ισχύος;

NEWSMOTO

Η ανανεωμένη Triumph Tiger 900 βάζει ψηλά τον πήχη στη δημοφιλέστερη κατηγορία των premium μοτοσικλετών περιπέτειας.

Advertisement
Advertisement

Το 2024 μπορεί να χαρακτηριστεί για την Triumph η Χρονιά της Τίγρης. Η βρετανικής εταιρεία αποφάσισε να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό το δημοφιλέστατο Tiger 900 και να το βάλει ξανά να στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή μιας κατηγορίας που έχει γνωρίσει τεράστια αναγνώριση τα τελευταία χρόνια.

Ο πυρήνας της μοτοσικλέτας παρέμεινε ίδιος έχοντας ως βάση το στιβαρό πλαίσιο, τον τρικύλινδρο κινητήρα και τον πολυδιάστατο οδηγικό χαρακτήρα. Όλα όμως αναβαθμίστηκαν προς το καλύτερο με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε ένα σημείο που να ξεπερνάει τις προσδοκίες ακόμα και τον ίδιων των ανθρώπων της Triumph.

Εκδόσεις για άνετα ταξίδια και απολαυστικές εξορμήσεις

Το νέο Triumph Tiger 900 χωρίστηκε για το 2024 σε δύο κατηγορίες, την GT και την Rally. Στην περίπτωση της έκδοσης GT έχουμε δύο υποεκδόσεις, την GT και την GT Pro με έμφαση στο ταξίδι και την καθημερινή χρήση, ενώ στην έκδοση Rally έχουμε την Rally Pro με έμφαση στην περιπέτεια και την εξερεύνηση.

Advertisement
Advertisement

Κοινό στοιχείο όλων των εκδόσεων είναι η εμφάνιση και ο κινητήρας. Στον τομέα του σχεδιασμού, η Triumph θέλησε να διατηρήσει ανέπαφη την προσωπικότητα της Tiger 900 επεμβαίνοντας σε λεπτομέρειες για να την κάνει πιο μοντέρνα και εκλεπτυσμένη.

Στο εμπρός μέρος, το μικρό σε διαστάσεις διπλό φωτιστικό σώμα LED συνδυάζεται με ένα διακριτικό ψηλό φτερό και μια μεγάλη ζελατίνα που τονίζουν τον ταξιδιωτικό χαρακτήρα του μοντέλου. Τα πλευρικά πλαστικά έχουν επανασχεδιαστεί κυρίως για να βελτιώσουν την αεροδυναμική συμπεριφορά της μοτοσικλέτας, αλλάζοντας και την ροή του αέρα που φτάνει στον αναβάτη.

Το πίσω μέρος επίσης έχει μικρές αλλαγές έχοντας πλέον διαφοροποιημένα τα φλας από το κεντρικό φωτιστικό σώμα. Το ότι είναι όμορφο και ιδιαίτερο το Tiger 900 είναι δεδομένο, άλλωστε οι πωλήσεις του σε όλη την Ευρώπη μιλούν από μόνες τους. Το σημείο όμως που ξεφεύγει από τον ανταγωνισμό είναι η ποιότητα κατασκευής του που αντιστοιχεί σε ένα premium δίκυκλο.

Περισσότερα άλογα με τον απόλυτο έλεγχο

Advertisement

Μια από τις σημαντικότερες αναβαθμίσεις που συναντάμε στο νέο Tiger 900 έχει να κάνει με τον κινητήρα της μοτοσικλέτας. Η Triumph δημιούργησε ένα καινούριο μηχανικό σύνολο το οποίο διατηρεί την τρικύλινδρη δομή.

Το σύνολο των 888 κ.εκ. αποδίδει 108 ίππους στις 9.500 σ.α.λ. και 90 Nm ροπής στις 6.850 σ.α.λ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε 13% αύξηση της ισχύος σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο με ακόμα καλύτερη απόδοση της ροπής στις χαμηλές και μεσαίες στροφές.

Advertisement

Ο κινητήρας της Triumph συνεργάζεται με εξελιγμένο σύστημα ψεκασμού και ηλεκτρονικό γκάζι Ride-by-Wire, ενώ από τη μοτοσικλέτα δεν λείπουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα όπως έξι προγράμματα οδήγησης, ρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης, ρυθμιζόμενο ABS Στροφής που συνεργάζεται με μονάδα IMU και σύστημα quickshifter στο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ο νέος κινητήρας του Tiger 900 έχει αλλάξει τον χαρακτήρα της μοτοσικλέτας προσθέτοντας έναν πιο σπορ χαρακτήρα με πιο δυνατές επιταχύνσεις. Παράλληλα, βοηθάει πολύ τη μοτοσικλέτα στο ταξίδι καθώς η έξτρα ροπή κρατάει πάντα τον κινητήρα στην καλύτερο φάσμα για οικονομία σε καύσιμο και απόδοση.

GT για εκείνους που αναζητούν την απόλυτη all-around

Στην περίπτωση των εκδόσεων GT και GT Pro η Triumph Tiger 900 είναι μια από τις πιο ποιοτικές και πιο ολοκληρωμένες μοτοσικλέτες. Οι δύο μοτοσικλέτες χρησιμοποιούν το ίδιο ατσάλινο πλαίσιο το οποίο συνεργάζεται με αναρτήσεις της Marzocchi. Το πιρούνι είναι ανεστραμμένο 45 χιλ. με διαδρομή 180 χιλ. με ρύθμιση επαναφοράς και απόσβεσης.

Advertisement

Στο πίσω μέρος ωστόσο έχουμε μια διαφορά καθώς η έκδοση GT Pro χρησιμοποιεί μεν το ίδιο αμορτισέρ της Marzocchi με διαδρομή 170 χιλ. με τη διαφορά ότι είναι ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο. Ο αναβάτης μέσω της οθόνης πληροφοριών και των διακοπτών μπορεί με ένα πάτημα να αλλάξει τις ρυθμίσεις και να φέρει τη μοτοσικλέτα στα μέτρα του.

Τα φρένα τόσο στην GT όσο και στην GT Pro είναι της Brembo με δίσκους 320 χιλ. εμπρός και ακτινικές δαγκάνες Stylema 4 και έναν δίσκο πίσω 255 χιλ. Το σύστημα συνεργάζεται με ABS Στροφής το οποίο εγγυάται αψεγάδιαστη αίσθηση ακόμα και στο πιο ακραίο φρενάρισμα. Οι τροχοί είναι χυτοί αλουμινένιοι 19 ιντσών εμπρός και 17 ιντσών, το βάρος είναι στα 219 κιλά και ρεζερβουάρ 20 λίτρων.

Οι Triumph Tiger 900 GT και GT Pro έχουν εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά βγάζοντας μια ποιότητα που δύσκολα συναντάμε στην κατηγορία. Είναι ευέλικτη για να κινηθείς άνετα στην πόλη, στιβαρή στον αυτοκινητόδρομο και σπιρτόζικη στις στροφές έχοντας κορυφαία αίσθηση σε σπορ ρυθμό οδήγησης. Άλλωστε η ποιότητα των αναρτήσεων και το σωστά δομημένο πλαίσιο δεν θα μπορούσαν να μην αποδώσουν ένα βελούδινο και πολυτάλαντο οδηγικό αποτέλεσμα.

Rally Pro για εκείνους που αναζητούν την περιπέτεια

Στην περίπτωση της Triumph Tiger 900 Rally Pro τα πράγματα γίνονται πιο περιπετειώδη. Η μοτοσικλέτα χρησιμοποιεί την ίδια δομή στο πλαίσιο, αλλά διαθέτει διαφορετικά περιφερειακά που την κάνουν πολύ πιο ικανή στις εκτός δρόμου διαδρομές.

Η μεγαλύτερη αλλαγή έχει να κάνει με τις αναρτήσεις οι οποίες πλέον είναι της Showa. Στο εμπρός μέρος το πιρούνι είναι ανεστραμμένο 45 χιλ. πλήρως ρυθμιζόμενο με διαδρομή 240 χιλ. Στο πίσω μέρος επίσης έχουμε ένα πλήρως ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της Showa με διαδρομή 230 χιλ.

Οι τροχοί είναι το επόμενο στοιχείο που κάνει την έκδοση Rally Pro να διαφέρει καθώς έχουμε ακτινωτές ζάντες 21 ιντσών εμπρός και 17 ιντσών πίσω. Το ύψος της σέλας είναι αυξημένο στα 860 χιλ. έναντι των 820 χιλ. της έκδοσης GT με το βάρος να είναι στα 228 κιλά.

Το Tiger 900 Rally Pro είναι έτοιμο για όλα. Αν είσαι λάτρης της περιπέτειας θα καλύψει κάθε ανάγκη εξερεύνησης χάρη στις ποιοτικές επιλογές περιφερειακών. Τόσο στην άσφαλτο, αλλά κυρίως στο χώμα βγάζει έναν διασκεδαστικό χαρακτήρα και θα κρατήσει τον αναβάτη ασφαλή στο ταξίδι, στο ταξιδιωτικό Off-Road και στην καθημερινότητα.

Ηλεκτρονικά που κάνουν τη ζωή ασφαλή και εύκολη

Ο εξοπλισμός σε όλες τις εκδόσεις της Triumph Tiger 900 αγγίζει το επίπεδο του premium. Εκτός από τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης που προσφέρουν ασφάλεια και ξεγνοιασιά στον αναβάτη, η μοτοσικλέτα διαθέτει τέσσερα προγράμματα οδήγησης για να καλύψει κάθε οδηγική ανάγκη του αναβάτη.

Στην έκδοση GT Pro και την έκδοση Rally Pro το νέο Tiger 900 είναι εξοπλισμένο με quickshifter στο κιβώτιο ταχυτήτων για γρήγορες και εύκολες αλλαγές ταχυτήτων. Παράλληλα ο συμπλέκτης είναι μονόδρομος ολίσθησης για αυξημένη ασφάλεια και καλύτερο έλεγχο στη διαδικασία της επιβράδυνσης.

Όλες οι μοτοσικλέτες είναι εξοπλισμένες με τη νέα μεγάλη ψηφιακή οθόνη TFT 7 ιντσών η οποία προσφέρει σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone. Η εφαρμογή My Triumph διαθέτει όλες τις νέες online τεχνολογίας προσφέροντας μουσική, κλήσεις και πλοήγηση Στροφή/Στροφή με το πάτημα ενός κουμπιού στην οθόνη της μοτοσικλέτας. Επιπλέον, στην έκδοση Pro συναντάμε επίσης σύστημα παρακολούθησης πίεσης ελαστικών TPMS και θερμαινόμενα grip και σέλα.

Οι καινούριες Triumph Tiger 900 είναι διαθέσιμες σε πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς. Οι τιμές έχουν οριστεί στα 14.690 ευρώ για την έκδοση Tiger 900 GT, 16.490 ευρώ για την έκδοση Tiger 900 GT Pro και 17.290 ευρώ για την έκδοση Tiger 900 Rally Pro.