Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Απαγόρευσαν την κίνηση μοτοσυκλετών

Ελλάδα 15:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απαγόρευσαν την κίνηση μοτοσυκλετών

NEWSMOTO

Απαγόρευσαν την κίνηση μοτοσυκλετών

NEWSMOTO

Δύσκολοι καιροί για τους λάτρεις των μοτοσυκλετών, των «καθαρών», της ελεύθερης εξάτμισης αλλά και των «παπιών» που διαθέτουν τέτοια…

Advertisement
Advertisement

Οι ενδείξεις -πλέον, οι αποδείξεις- φανερώνουν την προσπάθεια των κυβερνήσεων στα κράτη της Ευρώπης να περιορίσουν τον θόρυβο που αυτές εκπέμπουν, ιδίως στα αστικά κέντρα.

Όπως έγινε γνωστό, οι τοπικές Αρχές στην γερμανική πόλη Holzminden αποφάσισαν να απαγορεύσουν στους δρόμους της την οδήγηση μοτοσυκλετών οι οποίες εκπέμπουν θόρυβο έντασης μεγαλύτερης από 90 dB.

Το ριζοσπαστικό μέτρο προς το παρόν είναι νομοσχέδιο αλλά αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον προσεχή Απρίλιο και αποσκοπεί στον περιορισμό της ηχορύπανσης η οποία προκαλείται από τις εξατμίσεις των μοτοσυκλετών εντός πόλης.

Advertisement
Advertisement

Η απόφαση αναμένεται να ταράξει τα νερά πολλών εταιρειών και να επηρεάσει την καθημερινή μετακίνηση αναβατών οι οποίοι έχουν ήδη αποκτήσει κάποια μοτοσυκλέτα η οποία ξεπερνά το όριο αυτό ή που έχουν τροποποιήσει την εξάτμιση του κατασκευαστή για να αυξήσουν την ισχύ της μοτοσυκλέτας ή απλώς για να απολαμβάνουν (οι ίδιοι) τον ήχο της.

Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 140 μοντέλα που διατίθενται ήδη στην αγορά ξεπερνούν το όριο των 90 dB γεγονός που θέτει νέα δεδομένα. Για παράδειγμα, τα μοντέλα της Ducati ή της Triumph θα βρεθούν στο στόχαστρο των Αρχών της γερμανικής πόλης.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με άλλες γνωστές και εμβληματικές μοτοσυκλέτες, όπως η Honda CB750 Hornet ή η Kawasaki Z900. Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστές οι κυρώσεις που θα έχουν οι παραβάτες όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου μέτρου, καθώς ακόμα αυτό είναι στο στάδιο του τελικού καθορισμού του.

Advertisement

Πάντως, το σίγουρο είναι πως θα είναι αυστηρές (Γερμανία, γαρ). Μένει να δούμε εάν θα δίνει το περιθώριο στους αναβάτες να χρησιμοποιούν τη μοτοσυκλέτα τους εκτός της πόλης.

Advertisement

Η προσπάθεια για τον περιορισμό της ηχορύπανσης από τις μοτοσυκλέτες είναι μια καμπάνια που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και συνδέεται με την αναβάθμιση της γενικότερης ποιότητας ζωής στις κατοικημένες περιοχές των κρατών που την αποτελούν.

Ως τώρα, κατά τη διάρκεια αντίστοιχων ελέγχων των στελεχών της Τροχαίας, επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες η μοτοσυκλέτα ή το δίτροχο των οποίων εκπέμπει θόρυβο μεγαλύτερο του θεσμοθετημένου ορίου.

Πλέον, η εν λόγω απόφαση των Αρχών της γερμανικής πόλης αλλάζει και αυστηροποιεί τα δεδομένα και είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες, τόσο στη χώρα όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Advertisement

Μένει να δούμε τι θα συμβεί και τι θα ισχύσει στον γνωστό τόπο όπου «λούζεται από τον ήλιο σχεδόν 300 ημέρες τον χρόνο»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Honda Transalp 750
Αλλαγή σκυτάλης στη Yamaha
Ένα drone μας ξεναγεί στο εργοστάσιο της Norton (+video)