Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Δοκιμή: UM Renegade Commando 125

Ελλάδα 18:25
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δοκιμή: UM Renegade Commando 125

NEWSMOTO

Δοκιμή: UM Renegade Commando 125

NEWSMOTO

Οδηγούμε την UM Renegade Commando 125 και νιώθουμε τον λόγο της επιστροφής των χρηστικών cruiser μοτοσικλετών.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί ίσως να μην γνωρίζεται την UM Motorcycles γι’ αυτό καλό είναι πριν αναφερθούμε στο μοντέλο δοκιμής να έχουμε μια εικόνα για την καινούρια εταιρεία στην Ελλάδα. Η UM Motorcycles ιδρύθηκε στις αρχές του 2000, ωστόσο οι ρίζες της ξεκινούν από τον Οκτάβιο Βιγιέγας Γιάβο.

Ο πατριάρχης και εμπνευστής της UM Motorcycles τον 20ό αιώνα αφουγκράστηκε τις ανάγκες μετακίνησης στη Λατινική Αμερική και ασχολήθηκε με διανομή μοτοσικλετών από την Ασία προκειμένου να προσφέρει προσιτές και ασφαλής λύσεις στους πολίτες.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η UM Motorcycles αργότερα και στην Αμερική γρήγορα έγινε το σύμβολο ασφάλειας, καινοτομίας και άνεσης στις αστικές μετακινήσεις.

Advertisement
Advertisement

Το κομάντο των cruiser

Η UM Motorcycles βρίσκεται λοιπόν στη χώρα μας και το πρώτο μοντέλο που «έπεσε» στα χέρια μας είναι το Renegade Commando 125. Δεν μπορείς να κάνεις λάθος για την κατηγορία που ανήκει αυτή η μοτοσικλέτα αφού το χαμηλό προφίλ της, τα μπροστά τοποθετημένα μαρσπιέ, το ρεζερβουάρ τύπου σταγόνα και το ψηλό τιμόνι μαρτυρούν ότι το Commando είναι ένα cruiser με τα όλα του.

Advertisement

Δύο πράγματα είναι εκείνα που ξεχωρίζουν στην μοτοσικλέτα της UM. Το πρώτο είναι οι έξυπνες και εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες στον σχεδιασμό της που την κάνουν διαφορετική. Το μεγάλο αστέρι στο ρεζερβουάρ, ο χακί στρατιωτικός χρωματισμός, η τετράγωνη μάσκα εμπρός, τα φαρδιά φτερά και το ιδιαίτερη DRL φωτεινή υπογραφή εμπρός είναι μερικά από τα σημεία που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις από ικανοποίηση κοιτάζοντας τη μοτοσικλέτα.

Advertisement

Το δεύτερο στοιχείο είναι το μέγεθός της. Δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος που στάθηκε δίπλα στην Commando και να μην είπε τη φράση: «500άρι ή 300άρι;». Το Renegade Commando είναι μεγάλο σε μέγεθος για 125άρι, κάτι που είναι ευπρόσδεκτο αφού αγοράζεις πολλή μοτοσικλέτα για μόλις 125 κ.εκ. Όπως λένε και οι Αμερικανοί «size matters».

Σύγχρονες λύσεις σε κινητήρα-αναρτήσεις

Ο κινητήρας του UM Renegade Commando 125 είναι μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος 124 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 12,24 ίππους στις 9.500 σ.α.λ. και 10,5 Nm ροπής στις 7.500 σ.α.λ. Ο ψεκασμός είναι ηλεκτρονικός και αρκετά προσεγμένος, ενώ η μετάδοση γίνεται μέσω ενός 6τάχυτου μηχανικού κιβωτίου.

Advertisement

Βασικό χαρακτηριστικό του μηχανικού συνόλου της UM είναι η γραμμική και πολιτισμένη λειτουργία. Το μεγάλο του ταλέντο ξεδιπλώνεται στις μεσαίες και υψηλές στροφές όπου αποδίδει μεστά και δυναμικά, ενώ είναι σε θέση εύκολα να φτάσει το ταχύμετρο στα 100 χλμ./ώρα και μάλιστα να τα ξεπεράσει αν χρειαστεί.

Παράλληλα ο κινητήρας είναι πολύ οικονομικός με την κατανάλωση να μένει στα επίπεδα των 3 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα. Αν λάβουμε υπόψη ότι το ρεζερβουάρ έχει χωρητικότητα 21 λίτρα (!) τότε μιλάμε για αυτονομία που φτάνει τα 700 χιλιόμετρα. Με λίγα λόγια, δεν θα σε βλέπει συχνά το πρατήριο βενζίνης της γειτονιάς σου…

Στο τομέα του πλαισίου και των αναρτήσεων η UM Motorcycles έχει επιλέξει σίγουρες λύσεις. Το ατσάλινο πλαίσιο συνεργάζεται με ένα τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός και δύο αμορτισέρ πίσω. Οι τροχοί είναι ακτινωτοί 16 ιντσών εμπρός και 15 ιντσών πίσω, ενώ τα φρένα αποτελούνται από έναν δίσκο 280 χιλ. εμπρός και έναν δίσκο 240 χιλ. πίσω με σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS.

Στο δρόμο… χαλαρά!

Βγαίνοντας στου δρόμους της πόλης με το Commando αμέσως μπαίνεις στη φιλοσοφία των cruiser. Κάθεσαι αναπαυτικά στην άνετη και χαμηλή σέλα (770 χιλ.), απλώνεις τα πόδια εμπρός για να φτάσεις τον λεβιέ ταχυτήτων και φρένου και απολαμβάνεις την easy riding φιλοσοφία.

Ο κινητήρας είναι πρόθυμος και ενεργητικός ανεβάζοντας χιλιόμετρα ευχάριστα και αποτελεσματικά. Η μοτοσικλέτα είναι ευέλικτη και πολύ εύκολη τόσο στις επιτόπιες μανούβρες όσο και στις αλλαγές κατεύθυνσης. Είναι σταθερή και ακριβής στις στροφές, ενώ τα φρένα έχουν αρκετή δύναμη, αρκεί να συνηθίσεις την απότομη εμπλοκή του συστήματα CBS όταν πιέζεις τον λεβιέ του πίσω φρένου.

Η μοτοσικλέτα είναι άνετη, αλλά θα πρέπει να δώσεις μερικά κλικ προφόρτισης στα πίσω αμορτισέρ τα οποία έχουν κοντή διαδρομή. Προσφέρουν μεν καλή αίσθηση στην οδήγηση, αλλά θυσιάζουν λίγη από την άνεση στις ανωμαλίες τις ασφάλτου. Συνολικά, η συμπεριφορά της Commando στο δρόμο είναι αποτελεσματική και ασφαλής, έχοντας παράλληλα μια έντονη προσωπικότητα εμπνευσμένη από τα αμερικανικά μυώδη cruiser.

Στον τομέα του εξοπλισμού, η Renegade είναι πλήρες. Διαθέτει LED φώτα εμπρός και πίσω, ενώ στο πάνω μέρος του ρεζερβουάρ βρίσκεται μια σύγχρονη οθόνη LCD με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Επιπλέον το μοντέλο έρχεται με στάνταρ την στήριξη πλάτης συνεπιβάτη, την μαύρη ματ εξάτμιση και μια εγγύηση δύο ετών.

Το αγκάθι

Η UM Renegade Commando 125 είναι μια μοτοσικλέτα με έντονη προσωπικότητα κάτι που σημαίνει ότι αρκετά από τα στοιχεία της ακολουθούν έναν αντισυμβατικό δρόμο που το κάνουν να ξεχωρίζει. Ανάμεσα στα στοιχεία που θα παρατηρούσαμε είναι η άβολη τοποθέτηση της οθόνης LCD που σε αναγκάζει να αφήσεις τα μάτια σου από το δρόμο για να συμβουλευτείς το όργανο και η μη γραμμική λειτουργία του συστήματος CBS στα φρένα.

American style cruiser

Το UM Renegade Commando 125 είναι ένα cruiser με πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα που το διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό. Πρόκειται για μια όμορφη, καλοφτιαγμένη μοτοσικλέτα η οποία παρά τα 125 κ.εκ. του κινητήρα της προσφέρει πολλά περισσότερα στον αναβάτη. Ιδιαίτερα με την διαχρονική, στρατιωτική της εμφάνιση, είναι αδύνατο να μην την παρατηρήσει κάποιος και να μην αναρωτηθεί περί τίνος πρόκειται. Ε, λοιπόν είναι UM, UM Motorcycles!

Όλα τα στοιχεία της UM Renegade Commando 125 ΕΔΩ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – UM Renegade Commando 125
Κινητήρας: Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος
Κυβισμός: 124cc
Ισχύς: 12,24 PS / 9.500 rpm
Ροπή: 10,5 Nm / 7.500 rpm
Τροφοδοσία: Ηλ. Ψεκασμός
Κιβώτιο: 6τάχυτο μηχανικό
Αναρτήσεις: Τηλεσκοπικό πιρούνι, 2 αμορτισέρ
Φρένα: Δίσκοι με σύστημα CBS
Ρεζερβουάρ: 21 L
Τροχοί: Ακτινωτοί 16 ιντσών εμπρός, 15 ιντσών πίσω
Βάρος: 176 kg
Τιμή: 3.700 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτό είναι το cool scooter της UM Motorcycles
Απόβαση των Αμερικανών της UM Motorcycles στην Ελλάδα…
Αυτή είναι η χειροποίητη Norton V4CR (+video)