Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Η Norton γυρίζει τον χρόνο πίσω για την 125η επέτειό της (+video)

Ελλάδα 5:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Norton γυρίζει τον χρόνο πίσω για την 125η επέτειό της (+video)

NEWSMOTO

Η Norton γυρίζει τον χρόνο πίσω για την 125η επέτειό της (+video)

NEWSMOTO

Έξι εκθαμβωτικές Norton σηματοδοτούν τα 125 χρόνια από την ίδρυση της βρετανικής μάρκας.

Advertisement
Advertisement

Δεν είναι πολλοί οι κατασκευαστές μοτοσικλετών που μετά από 125 χρόνια συνεχίζουν να βρίσκονται ανάμεσά μας, με οποιαδήποτε μορφή. Η Norton χωρίς αμφιβολία είναι μια εταιρεία με πλούσια ιστορία στους δύο τροχούς, έχοντας συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της μοτοσικλετιστικής κουλτούρας τα προηγούμενα 100+
χρόνια.

Η εταιρεία με έδρα το Σόλιχαλ της Μεγάλης Βρετανίας φέτος γιορτάζει τα 125 χρόνια από την ίδρυσή της και τιμάει αυτό το ορόσημο με ειδικές εκδόσεις σε μοντέλα της. Συνολικά έξι μοτοσικλέτες θα κατασκευαστούν και θα διατεθούν σε περιορισμένο αριθμό (μόλις 125) με τον σχεδιασμό τους να αντλεί έμπνευση από σημαντικά μοντέλα του παρελθόντος που στιγμάτισαν την ιστορία της μάρκας.

Advertisement
Advertisement

Η πρώτη μοτοσικλέτα είναι η Norton Commando 961 LE «Energette» η οποία γυρίζει τον χρόνο πίσω στο μακρινό 1902 όταν η εταιρεία παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη μοτοσικλέτα της. Το κίτρινο χρώμα κυριαρχεί σε αυτήν την έκδοση και συνδυάζεται με καφέ σέλα. Ακόμα μια Commando 961 θα συναντήσει κανείς στις έξι επετειακές Norton η οποία ονομάζεται «Manx».

Η συγκεκριμένη έκδοση έχει ως βάση την αγωνιστική Norton που πήρε μέρος σε πρωταθλήματα Road Racing από το 1937 έως το 1962 με μεγάλες επιτυχίες και νίκες. Χαρακτηριστικό της έκδοσης είναι το cafe racer στυλ, οι αναρτήσεις της Ohlins και ο ασημί χρωματισμός. Η 3η Commando 961 ονομάζεται «Transatlantic» και αναφέρεται στη συμμετοχή της Norton στο πρωτάθλημα Formula 750 με τον τεράστιο Φιλ Ριντ.

Advertisement

Η τελευταία Commando 961 έχει την κωδική ονομασία «588» και είναι εμπνευσμένη από τη Norton F1 με τον θρυλικό περιστροφικόκινητήρα (Wankel). Στην ίδια βάση έχει κατασκευαστεί και η Norton V4SV «588», η εντυπωσιακή superbike η οποία είναι βαμμένη σε μαύρο χρωματισμό με τις χαρακτηριστικές λωρίδες στα πλαϊνά φέρινγκ. Τέλος, υπάρχει η V4CR «588», η γυμνή έκδοση της V4SV επίσης με τον αυθεντικό χρωματισμό της 588 με την προσθήκη χρυσών ζαντών της OZ Racing.

Advertisement

Αυτές είναι οι επετειακές Norton.